Møbeldage - Spar op til 50%

Fødder der stikker ud under dyne, og kvinde der holder en dobbeltdyne i vejret

Dyneguide

Når du vælger den rigtige dyne, er det med til at sikre dig et godt og behageligt soveklima.  


Størrelse

Vi anbefaler, at din dyne er mindst 20-30 cm længere end din egen højde. Hos JYSK finder du dyner i henholdsvis 200 og 220 cm i længden. 

Isoleringsevne 

Hos JYSK kategoriserer vi isoleringsevnen i henholdsvis sval, varm og ekstra varm. Når du skal afgøre, hvilken varmegrad der passer til dig, skal du overveje både din kropstemperatur under søvnen, og den temperatur du foretrækker at have i dit soveværelse.

Dynens indhold 

Dyner fås med flere forskellige typer fyld. Fyldet kan deles ind i to kategorier:

  • Naturfyld 
  • Fiberfyld

Hvilken type fyld du skal vælge, er smag og behag.

Naturfyld

Naturfyld består oftest af dun og fjer, men kan også være andre naturmaterialer som silke, bomuld og uld. Fordelen ved naturfyld er, at det er åndbart samt falder nemt og let omkring kroppen. Fra naturens side er dette fyld udstyret med den bedst tænkelige isoleringsevne. 

Bæreevne

Bæreevnen er det vigtigste mål for kvaliteten af dun og fjer. Bæreevnen er et udtryk for, hvor meget luft der er i fyldet. Dun med en høj bæreevne giver en let og fyldig dyne og isolerer derfor bedst. Jo flere fjer, der er blandet i dunene, jo lavere bæreevne opnås, og jo tungere bliver fyldet.

I JYSK har vi taget en ny metode for måling af bæreevne i brug. Vi placerer nu bæreevne for dun og fjer på en skala fra 100 til 1100, som det også ses på for eksempel dunjakker og dunsoveposer. Før placerede vi bæreevnen på en skala fra 2 til 16. 

I overgangsperioden til den nye bæreevne vil du kunne finde dyner og puder med forskellig bæreevneværdi alt efter målemetode. Fyldets egenskaber er naturligvis de samme.

Silke

Silkedyner er typisk en tyndere dyne, men holder stadig på samme mængde varme. De er temperaturregulerende, hvilket sikrer, at du har det tørt og tempereret hele natten. Silke er desuden et åndbart og antibakterielt materiale, som giver dig et hygiejnisk og behageligt sovemiljø. 

Fiberfyld 

Fiberfyld består af polyesterfibre, som er fremstillet således, at de efterligner de isoleringsegenskaber, som naturfyld indeholder. Fiberfyld har også en egenskab til effektivt at transportere fugten væk fra kroppen. Fyldet i disse dyner har en højere vægt for at opnå den fornødne isoleringsevne. Derfor er denne type dyne tungere end dyner med naturfyld, men som oftest også billigere. 

Betræk

Du skal også overveje, hvilket dynebetræk du foretrækker. Alle vores dynebetræk hos JYSK er lavet af bomuld, polyester eller en blanding af de to materialer. Her kan du overveje, hvorvidt du foretrækker et tykt eller tyndt betræk..

Allergivenlige dyner

Mange tror fejlagtigt, at det er dun og fjer, de er allergiske overfor. Det er kun 2-3 % af den danske befolkning, som ikke kan tåle dun og fjer. Mindst 7% og sandsynligvis mange flere er allergiske over for husstøvmider. Hvis du er blandt de 2-3 %, anbefaler vi selvfølgelig, at du vælger en dyne med fiberfyld, som ikke indeholder dun og fjer. 

Husstøvmideallergi

Det er svært helt at undgå husstøvmider i dit hjem. Du kan dog begrænse antallet og deres evne til at formere sig ved at rengøre dit soveværelse ofte samt vaske din dyne, hovedpude og evt. topmadras 5-6 gange om året. Dette forringer deres livsbetingelser, men selv de bedste dyner og puder kan ikke tåle så hyppig en vask over længere tid. Du kan læse mere om, hvordan du bedst vedligeholder og plejer din dyne og pude her

Er du overfølsom over for husstøvmider, bør du derfor overveje en allergivenlig dyne. Disse har typisk en behandling, hjælper med at reducere indtrængningen af støvmider i dynen. Derfor kan du nøjes med at vaske din dyne de normalt anbefalede 2 gange om året, hvilket forlænger dynens levetid betydeligt. I JYSK finder du følgende allergimærker:

Puder og dyner der bærer NOMITE mærket, har et betræk, der er særdeles tætvævet. Dette gør, at støvmider ikke kan trænge igennem eller overleve i puderne og dynerne.

OEKO-TEX logo

Produkter der bærer mærkningen ”Tiltro til tekstiler”, opfylder de strenge testkriterier opsat af den internationale OEKO-TEX®-forening, og er fri for sundhedsskadelige stoffer.

Varer med dette mærke er blevet analyseret af Astma Allergi Danmark for at sikre, at de ikke indeholder allergifremkaldende stoffer.


Sommer- eller vinterdyne? 

Om du skal bruge den samme dyne hele året rundt eller skifte mellem en sommer- og vinterdyne, afhænger af dit indeklima. Hvis du er i stand til at holde en konstant temperatur i dit soveværelse hele året rundt, er det ikke nødvendigt at skifte dyne. Hvis temperaturen derimod ændrer sig i takt med temperaturen udenfor, kan det være en god ide at skifte til en sval dyne om sommeren og til en varm eller ekstra varm dyne om vinteren. Dette kan hjælpe dig til at opnå en mere behagelig søvn. 

Udforsk mere

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

Hvad er bedst: Andedun eller gåsedun?

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

TEMPRAKON hjælper dig med at få en bedre søvn

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Sikkerhed inden for babydyner og juniordyner

Dyne og pude med plantebaseret tekstil

Dyne og pude med plantebaseret tekstil