Pleje og vedligeholdelse af dyner og puder

Pleje og vedligeholdelse af dyner og puder

Hvor længe din pude og dyne kan holde afhænger af kvaliteten, og hvor godt du passer på dem. Vi har samlet nogle enkle råd til, hvordan du bedst passer på din dyne og pude, så de kan holde i mange år.

  • Dyner og puder bør rystes hver dag for at bevare den optimale fylde og spændstighed i fyldet.
  • Undgå at støvsuge eller banke dynerne, da det kan skade fyldet. 
  • Hvis du lægger et tæppe over sengen, kan dynerne og puderne klappe en smule sammen, fordi fugt vil fylde lufthullerne ud. For at få fyldet til at rejse sig igen, kan du tørretumble både dyner og puder i et par timer, evt. sammen med et par såkaldte tørrebolde. På den måde bliver fyldet slået rundt.

Derfor skal du vaske din dyne og pude

Når du vasker din dyne eller pude, er det med til at forlænge holdbarheden. Dun og fjer vil med tiden klumpe sammen. Det kan få dynen til at virke tyndere og mindske dynens bæreevne – altså evnen til at isolere og varme. Du kan opretholde dynens bæreevne ved at vaske den mindst en gang om året – helst to gange, og maks. fire gange om året, da vasken ellers kan slide for meget på dynen. Vi anbefaler, at du vasker din pude 2 gange om året. Grunden til, at dyner og puder skal vaskes mindst en gang om året på 60 grader, er at levende organismer som husstøvmider og skimmelsvamp bliver udryddet ved 60 grader. 

Sådan vasker du din dyne og pude med natur- eller fiberfyld

Det kan tage up til 6-8 timer at vaske og tørre en dyne. Derfor er det vigtigt, at du afsætter rigeligt med tid, når du vil vaske din dyne og pude. Følg altid vaskeintrukser angivet på din dyne og pude.

  1. Start med at tjekke syninger før vask, og sørg for at der ingen huller er. Vær forberedt på, at en dyne kan krympe ved vask. 
  2. Vask din dyne og pude hver for sig eller i en stor vaskemaskine. 
  3. Brug et enzymfrit vaskemiddel til dyner og puder med naturfyld. Almindelig vaskemiddel indeholder enzymer, som ødelægger egenskaberne i fjer og dun. Dermed fjernes deres naturlige fedtlag, som gør, at de kan isolere og varme. Et vaskemiddel til uldvask vil ofte være velegnet. Brug dit almindelige vaskemiddel til dyner med fiberfyld. 
  4. Vask på 60 grader og afslut med let centrifugering. 
  5. Tør dynen/puden i tørretumbler sammen med to-tre såkaldte tørrebolde. Tørreboldene fordeler fyldet jævnt, så du undgår klumper, og dynen/puden holdes luftig. 
  6. Tag dynen ud af tørretumbleren og ryst den ca. hver 15-20 minut under tørringen. Derved undgår du, at fjer og dun klumper sammen samt brændemærker fra tørretumbleren.
  7. Lad dynen tørre ordentligt, inden du tager den i brug. Derved undgår du mug og svamp. Hvis du delvist tørrer dynen/puden udenfor, så sørg for at holde den ude af sollys, da det kan mørne stoffet og forårsage huller.
  8. Når dynen er tør, anbefaler vi at lufte den udenfor eller at tumble den på kold luft i tørretumbleren. Det er med til at sikre en optimal fordeling af fjer og dun.
  9. Vil du sikre dig, at dynen er helt tør, kan du veje den, før den bliver vasket. Efter tørring vejer du dynen igen. Vejer dynen mere end før, så er der stadig vand i den, og du skal tørre igen.

Sådan vasker du din pude med skum eller latex

Er din pude med latex fyld, skal den vaskes i en fyldt maskine og centrifugeres på maksimum 1000 omdrejninger. Den skal efterfølgende tørretumbles. Puden bør forblive i betrækket hele tiden.

Så tit bør du udskifte din pude og dyne

Det kan variere meget, hvornår du bør udskifte din dyne eller pude. Vi anbefaler, at du udskifter din dyne efter 5-10 år afhængigt af slidtage. Derimod kan din pude kun holde cirka 2 år, da du slider mere på din pude end dyne. Det er fordi, at du ligger på din pude hver nat, og sved nemmere kan trænge ned i den.
Her er nogle simple råd til at finde ud af, om det er tid til en ny pude eller dyne:

  • Hvis din pude var hvid, da du købte den, og nu er gul, kan det være et tegn på, at det er på tide med en ny. 
  • Hvis du sveder meget om natten, bør du skifte din dyne og pude oftere end ellers.
  • Hvis din pude eller dyne efter en tur i tørretumbleren stadig er flad og fyldet klumpet, bør du skifte den.

Udforsk mere

Hvorfor bruge et sengetæppe? Fordele og ulemper ved at dække sengen til

Hvorfor bruge et sengetæppe? Fordele og ulemper ved at dække sengen til

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Pleje og vedligeholdelse af madrasser

Pleje og vedligeholdelse af madrasser

Alt du skal vide om sengetøj

Alt du skal vide om sengetøj