Søvn i forskellige stadier af livet

Søvn i forskellige stadier af livet

Kender du det: Din partner vågner klokken seks om morgen - helt frisk og energisk. Dig selv tager det to timer bare at få øjne. Omvendt, så går du ikke i seng før midnat, hvor din partner allerede har været i drømmeland i et par timer. Din partner er A-menneske, og du er B-menneske. Sandsynligvis har I cirka det samme søvnbehov på omkring 7-9 timer, men søvnmønstre kan ændre sig meget igennem et helt liv.  

Sammenhængen mellem mængden af søvn og alder

Den person, der har fundet på vending "at sove som et lille barn" har tydeligvis ikke været i nærheden af en baby. Spædbørns søvn er typisk spredt over 4-9 lure om dagen og fuld af uro, små skrig og pludselige ryk. Nyfødte sover op imod 17 timer den første tid, men behovet for søvn daler langsomt helt indtil voksenalderen, hvor det stabiliseres. Den største forandring i børns søvnvaner er nok, når de stopper med middagsluren (ca. i alderen fra 3-5 år). Herfra sover børn cirka 11 timer, indtil de når teenagealderen. Modsat hvad du måske tror, så har teenagere faktisk ikke et større søvnbehov end voksne. Dog ændres deres døgnrytme, så de bliver senere trætte om aftenen og derfor også sover længere om morgenen.

Når vi møder en partner, tilpasses vores søvnvaner, og nogle nyder også godt af den øgede følelse af tryghed, som det giver at have fast selskab om natten. Kommer der børn ind i billedet, du bliver du nok opmærksom på, at du ikke har sat nok pris på uforstyrret søvn før i tiden. Når dit barn så sover, er der dog ingen garanti for, at du også selv kan finde roen til at sove.  

Efterhånden som børnene bliver ældre, behøver du ikke længere at tilpasse dig deres søvnrytme. De står op af sig selv, og der er ikke længere brug for godnathistorier og vuggeviser. Det kan måske næsten lykkedes for dig at komme tilbage til dine gamle sovevaner, fra før I fik børn. Efter mange års tilsidesættelse af egne behov kan det være svært at komme tilbage til den gode sunde soverutine, men hvis du følger vores søvnråd, så er du godt på vej.

Mange er af den opfattelse, at ældre mennesker har brug for mere søvn, men overraskende nok ændres ens søvnbehov ikke, når man når senior-alderen. Dog oplever mange ældre, at de har sværere ved at falde i søvn om aftenen, vågner tidligere, og at de vågner mange gange i løbet af natten. På den måde ender mange ældre med at få mindre søvn, end de faktisk har brug for.

Som altid er der en hel del, som du selv kan gøre for at komme til at sove bedre. Læs vores råd, som gælder for folk i alle aldre.

Sådan får du en god nats søvn

  • Undgå et stort måltid før sengetid
  • Undgå kaffe og andre drikkevarer, der indeholder koffein 4 timer før sengetid
  • Undgå motion 3 timer før sengetid
  • Undgå blåt lys fra elektroniske apparater mindst 1 time før sengetid
  • Gå i seng og stå op på det samme tidspunkt hver dag – også i weekenden
  • Skab en dejlig og afslappende soverutine


Kilder:

https://www.sleepfoundation.org/articles/teens-and-sleep

http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/sleep-and-growing-older

https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times

Sov godt!  

 

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid