Kvinde ligger vågen i sengen om natten

Sig farvel til afbrudt søvn

Vågner du ofte op om natten? Det er helt normalt at vågne op fra fire til seks gange hver nat. I forhistorisk tid var det ligefrem nødvendigt at vågne op og sikre sig, at alting var ok, inden man faldt i søvn igen. Søvnløsheden i løbet af natten og besværet med at sove igennem er altså helt normalt, men i dag er det ikke så praktisk at vågne op mange gange. Hvis du har problemer med at sove igennem og med at falde i søvn igen, så læs med her.

Søvnproblemer og årsager til at vågne op

I løbet af natten kommer du igennem flere ”søvncyklusser”, fra dyb til let søvn, hvor du er mere tilbøjelig til at vågne op. Nogle mennesker vågner, fordi de skal på toilettet, men sker det mere to gange i løbet af natten, du bør overveje dine drikkevaner før sengetid. Begræns dit væskeindtag om aftenen - og hvis det ikke hjælper, kan årsagen være, at din krop forsøger at opretholde en vis væskebalance. Måske kan det hjælpe at nippe til lidt vand med en knivspids salt før sengetid.

Hvis du drikker alkohol før sengetid, er det en helt anden historie. Alkohol kan gøre det nemt at falde i søvn, men påvirker til gengæld de normale søvncyklusser og forhindrer REM-søvnen, hvor megen drømme-aktivitet foregår. Manglen på REM-søvn kan gøre din nat rastløs og fragmenterer din søvn. Undgå at drikke øl, vin og spiritus mindst et par timer før du går i seng, så din krop får tid til at nedbryde alkoholen.

Seng, soveværelse og ydre påvirkninger

Nogle mennesker vågner op, fordi de får det for varmt i løbet af natten. En løsning kan være at nedbringe rumtemperaturen. 16-18° føltes ideelt for de fleste. En anden grund til, at du vågner op, kan være din madras. Hvis den er for fast, kan det skabe et pres på dine hofter, skuldre og din lænd. Prøv forskellige madrasser af og vælg gerne en, som du har mulighed for at få på prøve i en periode.

En anden grund til problemer med at sove igennem, kan være lys fra gaden eller digitale enheder. Gør det en regel at undgå skærmtid den sidste time før sengetid. Det blå lys, der udsendes fra smartphones og tablets, forstyrrer din evne til at falde i søvn og sove igennem. Sæt mørklægningsgardiner op og vend eventuelle elektriske enheder væk fra sengen. Læs mere om lys og søvn.

Støj er en anden grund til søvnløshed. Lyden af en lastbil midt om natten – ja selv den muntre lyd af fugle, som synger om morgenen – kan pludselig vække dig. Det kan virke helt uoverskueligt at lydisolere soveværelset, men noget så enkelt som at lukke døren kan have stor effekt. Hvis du er meget følsom over for støj, kan du også prøve at sove med ørepropper.

Gear ned

Har du travlt på arbejde, eller er der andre aspekter af dit liv, som får dig til at vågne op med hovedet fuldt af tanker? Prøv at få kontrol over tankemylderet fx vha. meditation eller yoga. En mulighed kan være at læse en bog eller lytte til en podcast, der er så engagerende, at tankerne holdes på afstand, men stadig så uvæsentlig, at du kan drive ind i drømmeland uden problemer.

Sunde søvnvaner

Søvn foregår normalt om natten, men påvirkes stærkt af dine daglige rutiner. Undgå tunge måltider lige før sengetid og at tage en ”morfar” i løbet af dagen. Du bør også sørge for at komme udenfor i løbet af dagen, da naturligt dagslys er vigtigt for at opretholde en sund søvncyklus. Undgå ophidsede diskussioner, inden du går i seng, og stå op og gå i seng på samme tid hver dag – også i weekenderne.
 

Hvis du bare ikke kan falde i søvn igen ...

… så stå op. Efter ca. 20 søvnløse minutter skal du forlade sengen og foretage dig noget roligt og afslappende som fx at læse eller lytte til beroligende musik. Undgå fristelsen til tænde din smartphone eller tablet. Det blå lys fra skærmen vil gøre dig lysvågen. Hvis du har problemer med at falde i søvn, eller hvis du vågner op adskillige gange i løbet af natten gennem en længere periode, er det vigtigt, at du konsulterer en læge for at få afklaret årsagen og for evt. at blive behandlet.

Sov godt!

Kilder
https://www.prevention.com/health/why-you-wake-night
https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/night-waking-problem
https://sleep.org/articles/reasons-not-staying-asleep/

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid