Møbeldage - Spar op til 50%

Tøjstativ i træ med skjorter på træbøjler

Sådan stryger du skjorten perfekt

​At stryge skjorter behøver ikke at være kedeligt eller besværligt. Vi har lavet en strygeguide til dig, der gør det muligt for dig at stryge dine skjorter, så de ikke får folder. Bonus: Det er både nemt og hurtigt.

7 trin til at stryge din skjorte

Du har sikkert en bestemt rækkefølge, som du foretrækker at stryge din skjorte i, men der er nogle tricks til hvordan du kan gøre det smartest, uden at ødelægge det arbejde, du lige har lavet fx med skuldrene. Følg de 7 trin nedenfor, så er det det nemt og enkelt at stryge skjorte. Du kan eventuelt bytte rundt på nogle af trinene, hvis du ved, at en anden rækkefølge fungerer bedre for dig:

Trin 1: Tjek altid strygeanvisningen

Trin 2: Stryg kraven på undersiden og oversiden

Trin 3: Stryg manchetter og ærmer

Trin 4: Stryg skjortens skuldre

Trin 5: Stryg skjortens forside

Trin 6: Stryg skjortens bagside

Trin 7: Hæng skjorten korrekt på bøjlen

Trin 1: Tjek altid strygeanvisningen

Det er vigtigt, at du følger strygeanvisningen i skjorten grundigt, da du ellers risikerer at ødelægge skjorten. Nogle materialer kan tåle en høj strygetemperatur, hvorimod andre materialer som eksempelvis silke og akryl er mere følsomme over for varme temperaturer.

Er du i tvivl om, hvilken temperatur du kan stryge din skjorte ved, kan du henvende dig der, hvor du har købt skjorten og følge deres anbefalinger.

Trin 2: Stryg kraven på undersiden og oversiden

Når du går i gang med at stryge, skal du starte med at folde kraven fladt ud på strygebrættet og stryge den med bagsiden opad. Bagefter folder du kraven og stryger den på oversiden. Stryg langsomt fra den ene kravespids til den anden. Det sikrer, at kraven får en naturlig fold.

Trin 3: Stryg manchetter og ærmer

Bagefter stryger du manchetterne. Knap dem op og fold dem fladt ud på strygebrættet. Start med at stryge vrangsiden (indersiden) og fortsæt med forsiden. Pas på ikke at stryge knapperne. Arbejd dig rundt om dem med spidsen af strygejernet.

Bagefter stryger du ærmerne, et ad gangen. Fold ærmet i syningen og stryg det fra overside og ned mod syningen. Når du er færdig med den ene side af ærmet, vender du det og stryger den anden side. Sørg for at den pressefold, som du har lavet øverst på ærmet, bevares.

Trin 4: Stryg skjortens skuldre

Når begge ærmer er strøget, lægger du skjorten ud over strygebrættets spids, så den hænger i skuldrene. Nu stryger du den øverste forside af skjorten, toppen af ærmerne og den øverste bagside af skjorten.

Trin 5: Stryg skjortens forside

Med alle de ”små” elementer på plads, kan du fortsætte med forsiden på skjorten. Det er den vigtigste del. Bagside og ærmer er ofte skjult under en jakke, men forsiden bliver næsten altid set. Skjorten skal være knappet op, så du kan lægge den ene side fladt på strygebrættet. Igen: Undgå at stryge knapperne, men kom ind imellem dem med spidsen af strygejernet. Fortsæt med den anden side. Brug gerne ekstra tid på forsiden.

Trin 6: Stryg skjortens bagside til sidst

Afslutningsvist stryger du bagsiden af skjorten. Læg skjorten så den øverste del af ryggen og skulderpartiet ligger fladt på strygebrættet. Derefter stryger du langsomt oppe fra og ned. 

Trin 7: Hæng skjorten korrekt på bøjlen

Når du er færdig med at stryge din skjorte, skal du hænge skjorten på en bøjle. Ellers risikerer du, at den hurtigt bliver krøllet igen. Sørg for at skuldrene på skjorten hænger lige. På den måde undgår du, at skjorten bliver krøllet eller får folder på skuldrene og skal stryges igen.  

Bonustips: Gør strygningen endnu lettere  

Du kan gøre strygningen endnu nemmere, hvis du forbereder dig godt.

  • Vask dine skjorter på et særligt skjorteprogram, hvis din vaskemaskine har sådan et. Ellers sørg for at skjorterne bliver centrifugeret ved maks. 400-600 omdrejninger pr. minut. Jo højere antal omdrejninger, jo mere krøllet bliver tøjet, og jo sværere er det at stryge det glat.
  • Tør skjorten på en bøjle - så bliver strygningen nemmere, end hvis skjorten har hængt i klemmer på et stativ.
    Læs vores tips til at tørre tøj indenfor om vinteren
  • Stryg skjorten mens den er en smule fugtig. Så er fibrene i materialet mere smidige, og det er lettere for dig at stryge skjorten.

Derudover er det en god idé, at du starter med at stryge de skjorter, som tåler den laveste temperatur. Dermed undgår du at ødelægge din skjorte på grund af for høj varme.  

Udforsk mere

Sådan vælger du den rigtige skænk

Sådan vælger du den rigtige skænk

Guide til skoopbevaring

Guide til skoopbevaring

Indkøberens favoritter inden for dekorative kurve

Indkøberens favoritter inden for dekorative kurve

Vores bedste tips til at fejre Valentinsdag derhjemme

Vores bedste tips til at fejre Valentinsdag derhjemme