Mand der sover i seng med mobiltelefon på natbordet

Hvorfor skal du måle din søvn?

Vi bliver mere og mere opmærksomme på vores personlige sundhed, og det er alment kendt, at en god søvn er en væsentlig del af en sund livsstil. Vi er efterhånden også vant til at måle os selv på flere fronter i vores liv. Uanset om det er, hvad vi spiser i løbet af dagen, eller når vi løber en tur. På samme måde er mange begyndt at måle på deres søvn for at optimere den fuldt ud.

Er du nysgerrig efter at kende dit eget søvnmønster? Du kan enten føre logbog over din søvn med detaljer om hvordan natten er gået - eller måske kan den bedste løsning for dig være en aktivitetsmåler, der kan registrere din søvn. Hvis du overvejer at anskaffe dig sådan en aktivitetsmåler, er der et par ting, som det er godt at være opmærksom på.

3 grunde til at bruge en aktivitetsmåler:

1. Hurtig information

Når du bruger en aktivitetsmåler, får du meget information om din søvn. Afhængigt af hvilken type du bruger, får du oplysninger om, hvor længe du sover, om din søvnkvalitet og dine søvnfaser.

De forskellige typer aktivitetsmålere indsamler forskellige typer data. Tag for eksempel smartphone apps. De er nemme at få adgang til og billige, men data er ikke altid helt pålidelige, fordi resultaterne er baseret på dine bevægelser.

2. Slip af med dårlige vaner og skab gode vaner i stedet

Elektronisk registrering af din søvn er meget effektivt, hvis du vil forbedre et særligt aspekt af dit liv. Aktivitetsmålere kan gøre os opmærksomme på vores vaner – både de gode og dårlige. Når du vælger at bruge en aktivitetsmåler, gør du et bevidst valg for at forstå og måske ændre dine søvnmønstre.

Du kan bruge resultaterne fra din aktivitetsmåler til at evaluere dine søvnvaner. Måske kan du foretage nogle ændringer, der forbedrer din søvnkvalitet.

Læs mere om hvordan man skaber bedre søvnrutiner her: 10 tips til bedre søvn.

3. Kræver mindre indsats end en søvnlogbog

Den traditionelle måde at få oplysninger om din søvn på er ved at føre en logbog over din søvn eller dagbog. Denne metode er blevet brugt i årevis og er en effektiv måde at få information om dine søvnmønstre på. Problemet med en traditionel søvnlogbog er, at du skal reservere tid hver morgen til at udfylde den.

Mange af os er i tidsnød om morgenen og har derfor ikke mulighed for at føre en søvnlogbog. En elektronisk aktivitetsmåler kan være en bedre løsning for dig, da detaljerne om din søvn bliver registreret helt automatisk.

3 Grunde til ikke at bruge en aktivitetsmåler:

1. Brug den regelmæssigt

En enkelt nats søvn afspejler ikke din søvnkvalitet generelt. Derfor er du nødt til at bruge en aktivitetsmåler igennem længere tid. Har du sovet dårligt en enkelt nat, er der ingen årsag til alarm.

2. Falsk følelse af sikkerhed

Brugen af aktivitetsmåler kan skabe en falsk følelse af sikkerhed, hvis du stoler fuldt ud på den. Registreringen afhænger helt af, hvilken aktivitetsmåler du bruger, og ikke alle aktivitetsmålere er helt korrekte.

Der kan også opstå problemer, hvis du har en søvnforstyrrelse, der kræver en professionel vurdering. Registreringen af din søvn kan få dig til at tro, at alting er fint, fordi det ikke er alle aspekter af din søvn, der bliver overvåget.

Derfor anbefaler vi, at du bruger din sunde fornuft. Du bør søge læge, hvis du tror, at du har en søvnforstyrrelse - uanset hvad din aktivitetsmåler siger.

3. For megen information

I dag er informationsstrømmen nærmest altomfattende. Vi måler på mange forskellige aspekter af vores daglige liv, men måske er der noget der hedder "for meget information"? Registrering af din søvn kan medføre, at du bliver overdrevent bekymret, fordi du konfronteres med dine søvndata hver morgen.

Glem ikke, at det at sove er en naturlig proces. Det kan være usundt, hvis du begynder at føle, at du skal præstere noget på dette område. Hvis du føler dig veludhvilet og godt tilpas, når du vågner, er det måske slet ikke nødvendigt for dig at overvåge din søvn.

Så hvad skal du gøre?

En aktivitetsmåler kan være en god mulighed for dig, hvis du er nysgerrig efter at lære mere om dit søvnmønster. Men husk at de data, du får fra de forskellige aktivitetsmålere, ikke skal tages alt for alvorligt.

Start med at fokusere på at skabe en god og hyggelig søvnrutine – det vil i mange tilfælde være nok til at skabe et sundt søvnmønster.

Kilde
https://www.hmpgloballearningnetwork.com/site/pcn/article/pros-and-cons-sleep-tracking-devices

Udforsk mere

Sådan sover du godt på flyveturen

Sådan sover du godt på flyveturen

World Sleep Day

World Sleep Day

8 tips til at vågne nemmere

8 tips til at vågne nemmere

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid

Sådan overlever du skiftet mellem sommer- og vintertid