Opnå et sundere og bedre indendørs klima

Få et bedre og sundere indeklima

Indeklimaet i boligen er noget, som mange glemmer at tænke over i en presset hverdag. Men et dårligt indeklima kan resultere i hovedpine, træthed og allergi. Andre tegn på et dårligt indeklima kan være dårlig lugt, kondens på vinduer, sorte rande på vinduesrammer, skjolder på vægge eller ligefrem skimmelsvamp.

Årsagerne til et dårligt indeklima kan være mange, bl.a. tobaksrøg, partikler fra brændeovne og stearinlys, kemikalier fra møbler eller rengøringsmidler, husstøvmider og husets beboere: Mennesker ånder og sveder, laver mad, tager bad og tørrer måske tøj inden døre – alt sammen noget, der afgiver fugt til boligen.

Du kan heldigvis selv gøre mange ting for at forbedre indeklimaet i din bolig, og nogle få ændringer kan gøre underværker.  
Vi har samlet en række råd, som gør det muligt for dig at få et bedre indeklima:

1. Udluftning er den nemmeste vej til et bedre indeklima

Du skal huske at lufte ud flere gange dagligt, da det er et af de vigtigste parametre for indeklimaet. Det er dog ikke nok, hvis du kun åbner et vindue i køkkenet og ikke i resten af huset. Det væsentlige er, at du får skabt gennemtræk, så der kan komme frisk luft ind udefra. Særligt i soveværelset er det vigtigt at lufte ud, da vi afgiver meget fugt om natten, når vi sover.
Gør det til en fast rutine at lufte ud om morgenen, inden du skal ud ad døren, om eftermiddagen, når du kommer hjem, og inden du går i seng om aftenen. Overholder du disse tiltag, er du godt på vej til at sikre et bedre indeklima.

2. Tør vasketøjet udenfor

Hænger du dit våde vasketøj op indenfor, vil vandet fordampe og sætte sig i vægge, paneler, gardiner og gulvtæpper. Vanddamp er noget af det værste for indeklimaet, fordi fugt fra vanddamp kan føre til skimmelsvamp. Du skal derfor flytte dit tørrestativ udenfor – det har den positive effekt, at det virker opfriskende på dit tøj.

gode råd til at tørre tøj om vinteren

3. Pas på vanddampe fra badeværelset

Badeværelset er uden sammenligning den største synder, når det kommer til fugt i boligen, så luk døren mens du bader, tag korte bade og luft grundigt ud bagefter. Så kan du undgå, at fugten planter sig i resten af boligen. 

4. Sørg for udluftning under madlavningen 

Brug emhætten, mens du laver mad og lad gerne den gerne køre i 5-10 minutter, efter du har taget gryder og pander af kogepladen. Har du ingen emhætte, så lad et vindue stå på klem.

5. Pas på med stearinlys og brændeovne

Stearinlys og brændeovne udsender partikler, som ikke har en gavnlig effekt indeklimaet. Det er derfor en god idé at minimere brugen af de to ”syndere”, da det kan bidrage til at begrænse kilderne til den indendørs forurening. Hvis du alligevel ønsker at have stearinlys tændt eller gang i brændeovnen, er det vigtigt, at du lufter grundigt ud både før, under og efter for at mindske mængden af de usunde partikler i luften. Alternativt kan du benytte blok- eller fyrfadslys med LED, så du undgår partikeludledning. 

6. Gør grundigt rent 

Støvpartikler og andet snavs har en negativ effekt på indeklimaet. Med grundig rengøring en gang om ugen og hovedrengøring mindst en gang om året mindsker du mængden af støvpartikler, som flyver rundt i dit hjem.

7. Minimér brugen af rengøringsmidler med kemikalier

Når du gør rent, er det samtidig vigtigt, at du bruger rengøringsmidler, der ikke er tilsat usunde kemikalier. Brug gerne svanemærkede produkter, der har en minimal påvirkning på klimaet, og som er testet for stoffer, der er problematiske for sundheden. 

8. Fjern kondens på den indvendige side af vinduerne 

Hvis der er mere en 10-20 millimeter dug langs rudekanten, er det tegn på, at luftfugtigheden i rummet er for høj. Tør fugten af med køkkenrulle som du bortskaffer, så fugten ikke fordamper inden døre, og luft ud. 

9. Køb møbler, boligudstyr, og elektronik med omtanke 

Når du køber ny madras eller andet til boligen, så tænk over hvilke materialer, der er anvendt og gå gerne efter allergivenlige eller økologiske varianter. Lad nye møbler og produkter dampe af udenfor, inden du tager dem i brug inden døre.

10. Tænk over din indretning

Undgå at placere større møbler med tæt bagbeklædning direkte op ad ydervægge. Hvis væggen er kold, og der ikke kan komme tempereret luft om bag møblet, kan der dannes kondens, og du risikerer, at der kommer skimmelsvamp. Placer i stedet møblerne op ad indervægge, eller træk dem godt ud fra væggen og tjek med jævne mellemrum, hvordan der ser ud bag dem. 

11. Planter kan forbedre indeklimaet i din bolig

Grønne planter i din bolig kan have en gavnlig effekt på indeklimaet, da planter er særligt luftrensende. Planter kan skabe en renere luft og bedre trivsel. Kinesisk pengeplante og stuebirk er nogle af de populære planter, som kan bidrage til at forbedre indeklimaet.  

Kinesisk pengeplante

Udforsk mere

Sådan tørrer du tøj indendørs i den kolde vinter

Sådan tørrer du tøj indendørs i den kolde vinter

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Rengøring i soveværelset er vigtigere, end du tror

Både allergi og komfort er vigtige for dit dynevalg

Både allergi og komfort er vigtige for dit dynevalg

Sådan reducerer du allergier i soveværelset

Sådan reducerer du allergier i soveværelset